Afrika’da Kuraklık

Afrika, kendisinin sebep olmadığı bir sorunun bedelini ödeyerek korkunç bir kuraklığı yaşamak zorunda kalıyor ve yaşanan bu kuraklık döneminde Afrika binlerce hayatın sönmesine tanıklık ediyor. Kaçınılması imkânsız gibi görünen kuraklığın önüne, altyapının geliştirilmesi ile geçilebilir.

Doğal kaynakların hummalı bir şekilde endüstriyel kanallara aktarılması çevre üzerinde geri dönülmez bir hasara yol açıyor. Oluşan bu denge bozukluğu nedeniyle iklim ve çevre olarak felaketlerle karşı karşıya geliyoruz. Dünya’ya bu hasarı veren ülkelerin başında ekonomisi ile hızla yükselen Çin ve Hindistan başı çekiyor. Endüstriyel olarak doğaya zarar veren başlıca ülkeler:

  • Çin
  • ABD
  • Avrupa Birliği
  • Hindistan
  • Rusya
  • Japonya
  • Almanya

Afrika’da Susuzluk

Kuraklık Sadece Afrika’da Mı Oluyor?

Yaşanan bu çevre dengesizliği sadece tahribata neden olan ülkelerde değil dünya genelinde hissediliyor. Zehirli gazların neden olduğu hava kirliliği atmosfere ciddi hasar vermesinin yanı sıra gezegenimizin birçok noktasında farklı biçimlerde tehdit oluşturuyor.

Henüz gelişmiş ülkeler arasında yer alamayan Afrika kıtası oluşan bu tahribatlardan en çok etkilenen ülkedir. Kuraklık, toprak kaymaları ve sel baskınları gibi pek çok doğal felaketin hezimetini yaşıyor. Sonuçlarını göz önüne almadan endüstrileşen toplumların dünyaya ödettiği bedelin en büyük kısmı Afrika’ya fatura edilmiş durumda. Küçük bedenler oluşan felaketlere maruz kalarak can veriyor. Kuraklığın yaşattığı mağduriyet yetişkinlerin boynunu bükmüş durumda.

Afrika Su Krizi

Beklenen Gelmiyor

Yağması gereken zamanda yağmur yağmadığı için meydana gelen kuraklık başta hayvan ölümlerine neden olmuş ardından insan ölümlerini getirmiştir. Kuraklık nedeniyle tahıl üretimindeki hızlı düşüş peşinden hayvan ölümleriyle de et ve süt ürünlerinde büyük bir azalma meydana getirmiştir. Bu durumda yaşanan besin fiyatlarındaki dudak uçuklatan artış, sağlıksız beslenen Afrikalı bireylerin ölümüne neden olmuştur.

Toplumun Durumu

Gelir durumu düşük olan kesim bu felaketlerden en çok etkilenen taraf oluyor. Alım gücü yok denecek kadar az olan bu grup insanları yaşamak için savaş veriyor. Gelir seviyesi iyi olan ve azınlık kesimi oluşturan bireyler alım gücünde sorun yaşamazken, geliri düşük olan kesimdeki bireyler bu süreçte beden olarak hayatlarını kaybediyor. Önlenemez bir hal alan Afrika’da kuraklık durumu ülkeyi büyük bir açlık kriziyle burun buruna getiriyor.

Afrika Su Kuyuları

Afrika’ya Yapılan Yardımlar

Dünya genelinde kalkınma yardımı yapılan ülkelerin başında gelen Afrika, bir çok ülkeden bu şekilde  aynı zamanda insani yardım da alıyor. İnsani yardım kısmında Türkiye büyük bir paydayı karşılasa da asıl yardım etmesi gereken ülkeler endüstriyel açıdan hava kirliliği oluşturup, Afrika’da kuraklık oluşumuna neden olan ülkelerdir. Neden oldukları felaketleri ve ölümleri önlemek için büyük bir adım atmaları gerekiyor.

Afrika İnsanlığın Kanayan Yarası

21 Şubat-3 Mart 2016 tarihleri arasında Türklerin hazırlamış olduğu bir raporla Afrika’da yaşanan kuraklık ve gıda krizine dikkat çekmek için atılan ilk adım oldu denilebilir. Sömürücü ülkelerin pekte yardım yanlısı olduğu söylenemiyor. Bu bağlamda insanlık, medeniyet çatısı adı altına sığınan büyük devletlerin ayakları altında kalıyor.

Türkiye’nin, 2011 yılında Somali’de yaşanan kıtlıkta ölen 250 bin insan gibi daha çok can kaybı olmaması için attığı yardım adımları fayda göstermiştir. Somali, Türkiye’nin yardımları doğrultusunda kalkınıp kendine gelebilmiştir. Pek çok can kurtarılmış ve çocuklara gelecek umudu olmuştur.

Türkiye’nin bu adımını örnek alarak büyük devletlerin de Afrika’da yaşanan kıtlığa bulması gerekiyor. İnsanın elinde olan en doğal hakkı yaşamaktır. Dolaylı yoldan olsa bile Afrika’da şuan yaşanan ölümlerin sorumluluğu bu felaketlere yol açanların sırtındadır.

Afrika’da kuraklık sorunu sadece o döneme ait olan bireysel sorunları kapsamıyor. Ölen her insan Afrika’nın geleceğinden eksilen bir umuttur. O umutlar her geçen gün daha da azalıyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir