Bangladeş Yetimleri

Bangladeş, resmi adı ile Bangladeş Halk Cumhuriyeti’dir. Güney Asya’da bulunan bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan’ın sınır komşusudur. Bangladeş kelime anlamı olarak Bengar’in ülkesi anlamına gelmektedir.

Bangladeş Yetimleri

Bangladeş’e Dair Genel Bilgiler

Resmi dili Bengalcedir. Nüfusun %89’u Müslüman olduğundan dini İslam’dır. Geri kalan kesim de Hindu ve Budisttir. Başkenti Dakka’dır. Yönetimin başında ki isim Devlet Başkanı Abdul Hamid, Başbakan ise Şeyh Hasina Vecid olarak görevdeler. 147,570 kilometre kare yüzölçümüne sahiptir. 171,700,000 nüfusa sahiptir. Para birimi Taka’dır. Ilıman bir iklime sahiptir. Yağmurlar sık sık yağar hatta sel de oldukça sık yaşanır. Ekonomisi tarıma dayalıdır.

Bangladeş Yetimleri Kimlerdir?

Bölge de açlık ve sefalet hat safhadadır. Ekonomik durumu kötü ve yardıma muhtaç bir sürü insan yardım bekliyor. Türkiye bölgeye oldukça fazla yardımda bulunan ülkeler arasındadır. Bu yüzden Bangladeşliler Türkiye’ye yabancı değiller. Bölgede öksüz ve yetim kalan birçok çocuk bulunuyor. Sayıları 5 milyonu buluyor. Hepsi de bir yardım eli uzatılmasını bekliyorlar. Hepsinin barınma, yeme, içme gibi bir sürü temel ihtiyaçları vardır. 2012 yılında Bangladeş’te yetimler için bir yetimhane yapılmıştır. Yetimhanenin tüm masrafları Türk insani yardım derneğince karşılanmıştır.

Bangladeş Kurban Bağışları

Türkiye’de bulunan hayırseverler kurban bayramı boyunca kesilen kurbanların birçoğunu bağış yapmayı tercih ediyor. Kesilen kurbanlarını Bangladeş Yetimleri ile paylaşmayı tercih eden birçok hayırsever bulunuyor. 2012 yılında yapılan yetimhane önünde de Türk hayırseverlerin bağışladıkları kurbanların kesildiği haberleri yapılmıştı.

Myanmar Ordusunun Baskıları

Myanmar ordusu ve Budistlerin baskıları bölge halkını yıldırmış durumda. Arakan Müslümanları bu yüzden çareyi Bangladeş’e sığınmakta bulmuşlardır. Birçok çatışma esnasında can kaybı da yaşanıyor. Çıkan çatışmaların sonucunda birçok çocuk anne ve babasız kalıyor. Resmi kayıtlara geçenlere bakacak olursak şu an 30 bin çocuk anne ve babasız kalmış görünüyor. Bangladeş bu baskılardan kaçan birçok aileye kucak açmış durumda. Ancak bölgedeki işsizlik, açlık, sefalet de ileri boyutlarda artmış durumda. Bölgede kurulan birçok vakıf yetimlerin ve ailelerin ihtiyaçlarına yetişmeye çalışıyor. Hepsinin 3 öğün sıcak yemeği önlerine konuluyor. Ancak ne kadar yetişmeye çalışılsa da hala çadırlarda anne babasız hayatını sürdürmeye çalışan bir sürü yetim çocuk yaşıyor.

Bangladeş Yetimleri

Bangladeş Yetimhaneleri

Başkent Dakka’da birçok yetimhane bulunuyor. Yetimhanelerde yetimlere Kur’an-ı Kerim öğretiliyor. Ekiplerin yetimhanelere yaptıkları ziyaretlerde eksikler göze çarpsa da tamamen planlı programlı bir şekilde ilerleyen düzen ile yetimler sıcak yuvalarına kavuşmuş görünüyorlar. Sürekli yeme, içme, kıyafet yardımı yapılan yetimhaneler tüm çocuklara eşit derecede tüm yapılanları dağıtıyorlar.

Bangladeş’te Sosyal Yaşam Şartları

Yaşam şartları oldukça ağırdır. Ülke nüfusu oldukça kalabalıktır. Bunun yanında oldukça fazla göç alan bir ülke olduğundan işsizlik günden güne artmaktadır. İnsanların çoğu açlık sınırında yaşamaktadır. Ülkede asgari ücret 600 TL civarındadır. Ülkede satılan ürünlerin çoğunun ucuz olmasına rağmen asgari ücret yeme, içme için bile yetersiz kalabiliyor.

Bangladeş Bölgesinde Yaşanan Felaketler

Bölge oldukça yağış alan bir bölge olduğundan çok fazla sel felaketi yaşanmaktadır. Son 20 yılın görülen en büyük kasırgası Hindistan ve Bangladeş’te en az 22 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Oluşan kasırga nedeniyle insanlar evlerinden uzaklaştırılmak zorunda kalmıştı. Meteorolojinin açıkladığı verilerde kasırganın şiddeti 185 kilometre hıza ulaşmıştı. Bölgenin yoğun nüfusu, bazı bölgelerde halen çadırlarda yaşayan insanlar, bölge alt yapısı nedenleri ile Bangladeş kasırgadan oldukça fazla etkilenmişti.

Bangladeş Yetimleri

Bangladeş 2020 Cami Patlaması Felaketi

Bangladeş’te bir camide patlama meydana gelmişti. Meydana gelen patlamada cami cemaatinden 13 kişi hayatını kaybetmişti. Yapılan incelemelerde patlamanın gaz sıkıntısıdan meydana geldiği anlaşılmıştı. Birçok yaralının da bulunduğu olay Bangladeş halkını oldukça korkutmuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir