Hasan El Benna Kimdir?

Hasan El Benna 17 Ekim 1906’da Mısır’ın Mahmudiye kentinde doğmuş, ilim, takva ve zühd üzere yetişmiştir.

Hasan El Benna

Eğitim Hayatı

Hasan El Benna kimdir sorusu merak edilen bir sorudur. İlk ve ortaokulu kendi köyünde okudu. Küçük yaşına rağmen gece namazlarına ve pazartesi, perşembe günleri oruçlarına devam ediyordu. Küçük yaşlarında Kur’an-ı Kerim’i yarısını ezberleyen Benna, 15 yaşına gelince hafızlığını tamamladı. Kalbinde Müslümanların dertleri bir ateş gibi yanıyordu. Onun bu halleri çevresindeki kötülükleri yok ediyordu. Gençlik yıllarında İngiliz sömürüsüne  karşı yapılan gösterilere katılıyordu. Öğretmen lisesinden sonra Kahire’de bulunan Daru’l-Ulum’a kaydoldu. Üniversitede son derslerini verirken on sekiz bin şiir beyti ve nesir ezberlemişti. Darul Ulûm’da Onun başarısında bir öğrenci yoktu. Mezun olduktan sonra İngilizlerin tüm güçlerini topladığı İsmailiye’de bir ilkokulda öğretmenlik yaptı. Öğretmenlik zamanında İngiliz sömürüsüne ve yozlaşan Müslüman halkın durumuna aklında çözümler arıyordu.

‘Müslüman Kardeşler’ Kuruluyor

Kendisi ile aynı kaygı ve endişeleri taşıyan altı arkadaşıyla beraber bir gece bir araya gelip ‘Müslüman Kardeşler’ teşkilatını kurdular. Kurdukları bu teşkilata dertlendikleri konuyu baz alarak ‘biz Müslüman kardeşleriz’ ismini verdiler. İlk davetine İsmailiye’de başladılar. Çalışmalarında yardımını esirgemeyen Allah; dostunun elleriyle kahvelerde zamanlarını öldüren pasif Müslümanlardan İslam davası adına mükemmel şahıslar yetiştirmişti. Bunlara örnek olarak İslam davasının ilk öncülerinden olan şeyh Muhammed Fergali verilebilir. İngiliz komutanın karşısına geçip, ‘ben buradan sadece bir kişinin emri ile çıkarım.’ demişti. İsmailiye’deki çalışmalar büyüyüp yayıldıkça ve tüm gayretlerini İslam adına verince, başkenti Kahire’ye taşındı. İhvan-ı Müslimin’in merkezini adeta Kahire oldu.

Hasan El Benna

Bütün çabalarını İslami tebliğ ve onu anlatma yolunda harcadı. Köyleri kasabaları geziyor Emr-i bil maruf yapıyordu. Ulaştığı her yerde yeni bir şube açıyordu. Her tarafta onun fikirlerine destekler çıkıyor. Bunu gören hükümet, İhvan’ın giderek daha çok yayılmasından endişe ederek kontrol altına almak için her yolu deniyorlardı.

Müslüman Kardeşlerin Yayılması

El-Benna’yı istihbarattan pek çok kişi takip ediyordu. Nereye giderse gitsin takip ediliyordu. 1947 senesinde Hasan El-Benna siyonistlere kuvvetli bir ders vermek ve onlara zilleti tattırmak için ölümü hayata tercih eden bazı mücahitlerini Filistin’e gönderdi. Hasan El- Benna kimdir sorusunun yanıtına bakıldığında İslam’ın önemli bir ismi olduğu görülebilir.

Benna İslam’ı anlatmak için kahveleri dolaşıyordu. Halk arasında yavaş yavaş etki alanı oluşturmaya başladı. Kahveye gelenlerin sayısı her geçen gün artıyordu. Üç büyük kahve kapatıp binlerce insanı davet eder ve periyodik aralıklarla İslami konuşmalar yapardı. Halk, Müslüman kardeşler teşkilatını iyice benimsemişti. Dâhil olanlar gittikçe artıyordu. Köy köy, mahalle mahalle dolaşarak İslam’ı tebliğ ediyor ve gittiği her yerde de bir şube açıyordu. Ömrünü İslam’a davet yolunda geçiriyorlardı. Kısa sürede büyük bir şekilde yayılan ihvan teşkilatının, Kahire dâhil olmak üzere çok farklı bölgelerde de şubeleri açılmaya devam ediyordu. Benna Kahire’ye geldikten sonra Müslüman Kardeşler’in genel merkezi Ekim 1932’de Kahire’ye taşındığı gibi Filistin, Suriye ile Lübnan’da da şubeleri açılmıştı.

Hasan El Benna

Hasan El Benna’nın Şahadeti

Bu arada Kral Faruk, bu büyük gelişmelerden rahatsız olup meseleyi İngilizlerle beraber konuşmaya başladı. Filistin’de cihatta olan İhvan-i Müslimin mücahitlerinin Mısır’a gönderilmesinden endişe eden Kral Faruk, Müslüman kardeşleri tutuklatıp bir bir hapishanelere dolduruyordu.
Tutuklanmayan tek isim Hasan El Benna kalmıştı. Kralın maksadı onu öldürtmekti. İşte bu esnada gizli istihbarattan beş kişiyi Benna’yı öldürmeleri için gönderdi. Kahire’nin en büyük meydanlarından biri olan İhvan-ı Müslimin teşkilatının önünde 12 Şubat 1949 tarihinde Hasan El Benna’ya suikast düzenlenerek kurşunlandı. Tedavi için hastaneye kaldırıldı. Kasten müdahale edilmemesi sebebe ile kan kaybından şehit olmasına neden oldu. Hasan El- Benna kimdir diye sorulduğunda İslam açısından çok önemli bir isim olduğu söylenebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir