Küresel Ekonomide Son Durum
Ekonomi kavramı ise gerek bireysel olarak kişilerin gerek ise toplumların yaşamında çok büyük bir önem arz ediyor ve tam da bu noktada insanlar özellikle yerel ve küresel ekonomide son durum nedir merak ediyor. Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu göz önüne alındığı zaman her alanda çok ciddi değişimler yaşandığını net bir biçimde söylemek mümkün. Yaşanan teknolojik gelişmeler kimi zaman ekonomide de olumlu durumlara yol açtığı gibi kimi zaman da çok farklı sorunlara yol açabiliyor. Ekonomiyi uzmanların da ifade ettiği gibi sadece teknoloji değil etkileyen çok farklı parametreler de bulunuyor. O yüzden de gerek global bazda gerek yerel bazda durumlar sürekli olarak değişiyor.
Küresel Ekonomi Kavramı Tam Olarak Nedir?
Tam da bu noktada küresel ekonomide son durum konusuna gelmeden önce kavramsal olarak küresel ekonomi nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir. Küresel ekonomi dünya ekonomisi olarak da adlandırılabilmektedir. Parasal olan hesap birimleri baz alınarak dünya ölçeğinde mal ve hizmetlerin değişimi olarak tanımlamak mümkündür.
Bu noktada küresel ekonominin yeryüzünde olan tüm ülkelerin ekonomik durumu ile bağlantılı olduğunu net bir biçimde ifade etmek gerekir. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan ekonomik kriz kelebek etkisi yaratarak diğer ülkeleri de bir biçimi ile etkiler. Sonuçta dünya ekonomisi bir çarkın dişlileri gibi total olan bir kavramdır. Herhangi bir ülke bu kavramdan koşullar ne olursa olsun muaf tutulamaz.
Pandemi Sürecinin Etkileri Nelerdir?
Üstte yapılan bu açıklamadan sonra şimdi tekrar küresel ekonomide son durum nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir ise IMF tarafından da yapılan açıklamalara ve elde olan verilere göre durum çok da iç açıcı değil. Dahası IMF yetkilileri dünyada yaşanan Büyük Buhran’dan sonra çok ciddi bir ekonomik krizin kapıda olduğunu ifade ediyorlar. Global bazda pandemi öncesinde yüzde 3.3 oranında büyüme beklenir iken pandemi ile birlikte yüzde 5 oranında dünya ölçeğinde küçülme bekleniyor ki bu da durumun ciddiyetini net bir biçimde ortaya koyuyor.
Pandemi döneminin başlaması ile beraber uluslararası ve yerli büyük ölçekli kimi firmalar iflas ve konkordato ilan etmişti. Uzmanlar pandeminin böyle devam etmesi durumunda benzer durumların sıklıkla karşımıza çıkacağını gösteriyor. Kimi alanların bitme noktasına geleceğini, internet bazlı işlerin ise hız kesmeden yoluna devam edeceği ve dünyanın farklı alanlara kayacağı ifade ediliyor.
Yoksulluğun özellikle az gelişmiş ülkeleri çok önemli derecede etkileyeceği de gelen bilgiler arasında. Bu da beraberinde işsizlik gibi bir sorunu beraberinde getiriyor. Bu durum elbette ülkemizi de etkilemiş durumda ve etkileyeme devam ediyor. Özetle pandemi küresel ekonomiyi bambaşka bir yöne çevirmiş durumdadır.
Yaşanan Ekonomik Kriz Nasıl Aşılabilir?
Durum her ne kadar iç açıcı olmasa da yaşanan ekonomik krizin nasıl aşılacağı noktasında ülkemizde de kimi örnekleri olduğu gibi şu adımlar atılabilir. Atılacak olan bu adımların sürecin en az hasarla atlatılmasına da yardımcı olacaktır
- Her ülke reel durumunu ciddi anlamda masaya yatırmalı ve ülkesel bazlı çözümler üretilmelidir.
- Bugün kimi ülkeler dünya ekonomisinde yaşanan son duruma istinaden dış borçlarını ödeyemez hale gelmiştir ki bunun içinde başta yeniden yapılandırma olmak üzere yeni yöntemlere başvurulmalıdır
- Banka faizleri belli bir değerde tutulmaya çalışmalıdır.
- Küçük ölçekli işletmelerin ayakta kalması için hükümetler acil önlem almalıdır
- IMF gibi kurumlar ulusal ölçekli olarak yeni planları belirtmelidir
- Küresel tedarik zincirlerinde ülkeler yer almaya çalışmalıdır
- İhracata özellikle ülkemizde ağırlık verilmelidir.
Her krizin bir fırsata dönüştürülebileceği gerçeği de göz ardı edilmemelidir.