Libya’da Göçmenler
Ülkenin ismi Mısırlıların Berberiler için kullandıkları Lebu sözcüğünden türetilmiştir. Akdeniz kıyısında bulunur. Doğusunda Mısır, batısında Cezayir ve Tunus bulunuyor. Güneyinde ise Nijer ve Çad, güneydoğusunda Sudan ile sınır komşusudur. Son günlerin en önemli konuları Libya’da yaşayan göçmenler savaşta mahsur kaldı.
Libya’da Savaş Durumu
Libya son dönemlerde savaş hali içerisinde. Burada yaşayan göçmen halk bir an önce ülkeden kurtulmanın derdindedir. Ancak ülkeden yasal yollarla çıkış mümkün değil gibi görünüyor. Bu yüzden de canlarını tehlikeye atarak kaçıp kurtulmanın çarelerini arıyorlar. Ülke şu an suç makinesi haline gelmiş durumda. Libya’da tecavüz, işkence, zor kullanma, cinsel şiddet ve her türlü kötü muamele gibi suçlar oldukça yaygın durumda. Uluslar arası göç örgütünün verilerine göre Mart ve Nisan 2020 arasında Libya nüfusuna bakıldığında yüzde 21 Nijer, yüzde 16 Mısır, yüzde 16 Çad, yüzde 13 Sudan, yüzde 8 Nijerya olmak üzere yaklaşık olarak 600 bin mülteci Libya’da sığınmış bulunuyor.
Sınır Dışı Edilmeler de Söz Konusu
Mültecilerin yarısı batı Libya’da yerleşik olarak yaşamaya başlamış görünüyor. Ancak kaçak yaşayan birçok mülteci de itiraz hakları göz önünde bulundurulmaksızın sınır dışı edildi. Yaklaşık 500 mülteci ülkeden uzaklaştırılmak sureti ile sınır dışı edildi.
Libya Ulusal Başkanı İstifa Edeceğini Duyurdu
Libya’nın göçmen sorunu oldukça büyük bir sorun teşkil ediyor. Libya’nın Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin başkanı Fayez el Sarrac ülkede savaşın sona erip siyasi bir çözüm bulunması için sürekli çalışmalarını sürdürdüğünü duyurmuştu. Ancak savaş hali herkes gibi onu da yıpratmış olacak ki en geç ekim ayı sonunda görevini yeni seçilecek olan yönetime devretmek istediğini duyurdu. Libyalılar arasında Birleşmiş Milletler öncülüğünde görüşmeler yapıldığını, bu görüşmelerin uzlaşma için büyük adımlar olduğunu ve bundan oldukça memnun olduğunu açıklayan Başkan Fayez el Sarrac kesin bir uzlaşı adımının atılmasını umduğunu ekledi.
Libya’da Göçmen Gözetim Merkezi Kapatılıyor mu?
Libya İçişleri Bakanı olan Fethi Başasga, Göçmen Gözetim Merkezinin kapatılabileceğinin bilgisini verdi. Göçmenlerin ülkelerine ya da diğer gözetim merkezlerine dönmesi gerektiğini ekledi. Göç merkezine düzenlenen saldırı sonucunda bu kararın aldığı belirtiliyor. Ancak karar henüz İçişleri Bakanlığının internet sitesinde yayınlanmadı. Başkent Trablus’taki Tajoura kampına göçmen merkezine yapılan saldırıda 60 göçmen hayatını kaybetmişti ve birçoğu da yaralanmıştı.
Libya’daki Savaşın Mağdurları Göçmenler
Libya’da süren savaşta birçok göçmen hayatını kaybederken birçoğu da yaralanmıştı. Üstelik tüm uzlaşma çabalarına rağmen durum halen düzelmiş değil. Libya’da şuan 700 bin civarında göçmen hala yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Evet Libya’da göçmenler yaşamıyor sadece yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Bu onlar için oldukça zor bir durum. Bu duruma acil bir şekilde çözüm bulunması gerekiyor. Göçmenler için insani yardımın daha detaylı olarak yapılması gerekiyor. Burada yaşayan tüm göçmenlerin kesin olarak can güvenliklerinin sağlandığı sığınaklar yapılmalıdır. Eğer bu sığınaklar oluşturulamıyor ise güvenli ülkelerin buradaki mültecilere kucak açması gerekiyor.
Dünya Liderleri Göçmenleri Konuşuyor
2017 yılından bu yana buradaki göçmenlerin hali tüm dünyayı etkilemeye başladı. Göçmenler resmen birer eşya gibi alınıp satılıyordu. Afrika ve Avrupa’daki birçok lider göçmenlerin bu hallerine acımış ve daha iyi şartlar yaratmak için çalışmalara başlayacaklarını söylemişlerdi. Ancak 2017 yılından bu yana geçen 3 yılda hala değişen hiç bir şey yok. Libya’da göçmenler çok kötü durumda. Çoğu oturma izni veya başka hiç bir belgeye sahip değil. Bu durumda da tutuklanma, sınır dışı edilme, keyfi olarak göz altı gibi her türlü zor kullanmaya maruz kalabiliyorlar.