Mısır’da İnsan Hakları

Mısır’da 2013 yılında askeri darbe meydana geldikten sonra kişi hak ile özgürlükleri konuşulmaz oldu ve Mısır insan hakları ihlalleri de hep artış gösterdi. Askeri darbeden sonra temel hak ve özgürlüklerinin yok sayıldığı Mısır’da haksız yere gözaltları ve işkenceler de şiddetini arttırarak devam ediyor.

Mısır'da İnsan Hakları

Mısır’ın ilk seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 2013 yılında gerçekleştirilen askeri darbe ile görevinden alındı. Bundan sonra ülke tamamen temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği ve işkencelerin arttığı bir yer haline geldi.

Raporlarda Yansıtılan İnsan Hakları İhlalleri

Darbe sonrasında göreve gelen Sisi yönetimi sonrasında Mısırda İnsan Hakları ihlalleri her geçen gün daha da artmaktadır. Bu yapılan işkenceler ile ihlaller insan hakları kuruluşlarının raporlarında da görülmektedir.

İnsan hakları kuruluşlarının raporlarında yalnızca Müslüman Kardeşler Teşkilatı ile ilgili olanlar değildir. Bunun yanında uluslararası basın mensupları ile sivil toplum kuruluşlarına karşı gerçekleştirilen işkenceler, tecavüzler ve hak ihlalleri de raporlara yansıdır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Raporları

İnsan Hakları İzleme Örgütünün 2017 yılında son yayınladığı raporda 2016 yılında Mısır’da yaşanmış olan Mısır İnsan Hakları ihlalleri ile ilgili Sisi rejiminin yapmış olduğu hukuksuzluklara yer verildi.

Rapora göre ulusal güvenlik güçleri tarafından, darbe sonrası hapse atılan kişilere düzenli olarak işkence yapıldığına dikkat çekildi. Ayrıca raporda tüm çiğnenen bu yasalar ile alakalı olarak yöneticilerin hiç birinin hesap vermediğinden de bahsedildi. Mısır İnsan Hakları ihlalleri ile gözaltına alınan binlerce vatandaşın akıbeti ile ilgili olarak herhangi bir bilgi de alınamamaktadır.

Raporda hapishanelerde yaşanmış olan hukuk ihlallerine örnekler de verildi. Akrep Hapishanesinde gerçekleştirilen işkenceler sebebi ile 6 tutuklu vatandaşın hayatını kaybettiğinden bahsedildi.

Mısır'da İnsan Hakları

Rejim, Yapılan Araştırmalardan Oldukça Rahatsız

Sisi rejimi yapılmış olan insan hakları ihlallerini ortaya çıkaran kuruluşlardan çok büyük rahatsızlık duymaktadır. Bunun en son örneği de Mısır güvenlik güçleri tarafından işkencelere maruz kalan kişilerin tedavilerinin yapıldığı Nedim Şiddet Mağdurları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinin kapatılması oldu.

Merkezin müdürü olan Ayide Seyfuddevle sosyal paylaşım siteleri üzerinden yapmış oldukları açıklamalarda güvenlik ekiplerinin başkent olan Kahire’deki merkeze baskın düzenleyip burayı kapattığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2016 yılının Şubat ayında idari usulsüzlük nedeni ile insan haklarının ihlalinin belgelendiği merkezin kapatılmasının talimatının verildiğini söyleyen Seyfuddevle, öncesinde merkezin iki kere kapatılmaya çalışıldığı ancak çalışanların ofislerinden ayrılmayı kabul etmemesi sebebi ile vazgeçildiğini de belirtti

Mısır'da İnsan Hakları

Cambridge Öğrencisine İşkence

Mısır’da yalnızca İhvan ve muhalifler işkence görmüyor. Cambridge üniversitesinde doktorasını yapan İtalyan asıllı Giulio Regeni, Mısır’da yapmış olduğu araştırmalar devam ederken 2016 yılının Ocak ayında kayboldu. Regeni’nin cesedi yaklaşık 10 gün sonra bulundu ve işkence yapılarak öldürüldüğü ortaya çıktı. Bunun üzerine İtalya ile Mısır arasında büyük gerginlikler yaşandı. Bu süreçte İtalya Kahire’de bulunan büyük elçilerini ülkeye geri çağırdı. Mısır mahkemeleri 3 hukuk kuruluşu ile 5 hukukçunun mallarına tasarruf yetkisinin yasaklanması kararını verdi.

Mısırlı Mahkûmlara Kanser Şoku

İnsan hakları kurumlarına göre tutuklulara yapılan işkencelerin yanında hiç iyi bir şekilde bakılmıyor. Özellikle de kanser hastası olan mahkûmlara gerekli özenin gösterilmediği ve tedavilerinin yapılmadığı da belirtiliyor.

İnsan Hakları ve Özgürlükleri Gözlemevinin yayınlamış olduğu rapora göre, Mısır hapishanelerinde bulunan mahkûmlar arasından;

  • 200 kişi kan kanseri
  • 200 kişi lenf kanseri
  • 150 kişi akciğer kanseri
  • 100 kişi pankreas kanseri
  • 90 kişi prostat kanseri
  • 50 kişi kolon kanseri

Ayrıca rapora göre kanser hastası olan mahkûmların %50’sinin hastalığa hapishanelerde yakalanmış durumda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir