Rohingya Müslümanları

Dünyanın en çok zulüm gören insanları arasında yer alan Rohingya Müslümanları çok eski yüzyıllardan beri var olsalar da çok fazla tanınmamışlardır. Daha çok Budist olmalarından dolayı etnik bir kökene sahiptir. Güneydoğu Asya ülkelerinde yaşayan Rohingya Müslümanlarının sayısı 1.1 milyon olarak biliniyordu. Fakat son yaşanan olaylardan sonra bu sayısının kaça düştüğü bilinmiyor. Güneydoğu Asya ülkelerinde koşulan dilden daha farklı bir dil konuşan bu kişilerin kendi lehçelerinin ismi Rohingya ya da Ruaningga’dır. Bu insanlar herhangi bir ülkeye ait olarak kabul görmediklerinden dolayı vatansız olarak nitelendirilen bir topluluk olmuşlardır.

Rohingya

Rohingya Müslümanları Kimdir?

Adı çok fazla duyulmayan Rohingya Müslümanları 135 ülkede yer alan belirli etnik grupları içerisinde yer alan kişilerdir. Belirli bir ülkeleri var olmayan bu insanlar vatandaşsız olarak kabul ediliyor. Rahkhine bölgesinde yarısından fazlası bu insanların yaşıyor. Rohingya Müslümanlarının şehirlerarası yolculuk yaparken mutlaka devlet izni almaları gerekiyor. Rohingya Müslümanları uzun süre boyunca şiddet görmüş ve zulüm içinde yaşamış kişilerdir. Gördükleri zulüm üzerine deniz ve orman yoluyla komşu ülkelere kaçmışlardır.

Rohingya Müslümanları Nereden Geliyor?

  1. yüzyılın başlarından bu yana pek çok tarihçi bu insanlar adına çalışmalar ve araştırmalar yapmıştır. RohingyaMüslümanlarıson zamanlarda Myanmar bölgesinde yaşıyorlar. Diğer bir araştırmaya göre de Rohingya Müslümanlarının Arakan’da yaşadıkları söyleniyor. Bangladeş ve Hindistan ülkelerinde yer alan pek çok Rohingya Müslümanlarının önemli oranda göç ettikleri ortaya çıkıyor. Aynı zamanda çok fazla iç göç de meydana geliyor. İç göçlerin yaşanması çok fazla kişi tarafından olumsuz bir durum olarak bilinir. 2000 yıllarında İngiliz yönetiminde yaşanan göç yasa dışı olarak nitelendirilir. Bu olaylardan daha sonra da Rohingyalar vatandaşlıktan reddedilmiştir.

Rohingya

Rohingya Müslümanları Neden Zulüm Görüyor?

Rohingya Müslümanlarının 1948 yılında bağımsızlıklarını ilan etmesi ile birlikte vatansız kalmışlardır. Yale Hukuk Fakültesi’nin 2015 yılında hazırladıkları rapora göre Rohingya Müslümanlarının herhangi bir etnik gruba dâhil olmadıkları ortaya çıkmıştır. 1962 yılında meydana gelen darbe ile birlikte bu insanlar için büyük bir değişiklik meydana gelmiştir. 1982 yılının gelmesi ile birlikte de vatandaşlıktan çıkarılarak vatandaşsız kalmışlardır. Çeşitli saldırılar düzenlendi ve bu saldırıların sebebi olarak Rohingya Müslümanlarına büyük bir suçlama yapılmıştır.

Rohingya Müslümanları Myanmar’dan Kaçarak Nereye Yerleşti?

Myanmar’da 1970’li yıllarda başlayan zulüm sonucu bu insanlar kaçarak başka ülkelere ve bölgelere sığınmaya başlamıştır. BM’de edinilen son bilgilere göre 2012 yılından bu yanan169.000’dan fazla Rohingya Müslüman’ı Myanmar ülkesinden kaçarak başka yerlere göç etmiştir. 2017 yılında şiddet olayları son derece artmıştır. 2017 yılında yaklaşık olarak 87.000 kişiden fazla kişi Myanmar’dan göç ederek Bangladeş’e yerleşmişlerdir. Güneydoğu Asya’da da pek çok Rohingya Müslüman’ı yer alır.

Rohingya

Myanmar Hükümeti Rohingya Müslümanları Hakkında Nasıl Bir Tutum Sergiliyor?

Rohingya Müslümanları uzun bir süre Myanmar’da yaşadı. Fakat burada çok fazla şiddet ve zulüm gördüklerinden sonra 2017 yılında Bangladeş’e göç etmeye başlamıştır. Myanmar hükümetinin fiili lideri olan kişi Rohingya Müslümanı olan kişiler hakkında herhangi bir yorum yapmak istemeyip sessiz kalmayı tercih ediyor. Rohingya Müslümanlarını terörist olarak kabul eden Myanmar Hükümeti barışçıl bir tavır sergilememekle suçlamıştır. Hükümetin fiili başkanına pek çok eleştiri yapılmıştır. Bunun temel sebebi de bu halka çok zulüm yapılması ve haklarının savunamaması olmuştur. Hükümete yönelik yapılan istismar ve şiddet suçlamaları her defasında reddedilmiştir. İnsanlığa karşı çok büyük bir suç işlemesine rağmen bunu hiçbir şekilde kabul etmiyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir