Sırbistan’da Müslümanlar

Sırbistan’da Müslümanlar  bundan tam 25 yıl öncesinde katledilmiş ve insanlık tarihinin en acı ve en korkunç anları olarak tarihte kayıtlara geçmiştir. İnsanlık tarihinin yaşamış olduğu en büyük durumlardan biri olan Sırbistan katliamından tam 25 yıl geçti. 1995 senesinde başlayan Sırbistan katliamı dünya tarihinde yaşanmış insanlık adına en karanlık sahnelere yer vermiş katliamlardan bir tanesidir. Sırbistan katliamı diğer bir ismi ile Bosna katliamı olarak da bilinmektedir. Bu katliam özellikle Müslümanları hedef almış olmasına rağmen şimdilerde tüm dünya dinlerine mensup insanlar tarafından kınanmaktadır.

Sırbistan'da Müslümanlar

Müslüman Kasabaları Savaşın İlk Hedefi

Sırplar nüfusun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu kasabaları hedef alması Yugoslavya hükümetinin çökmesi ile 1992 senesinde başladı. Sırplar ilk hedef olarak 36 bin Müslüman nüfusa sahip olan Srebrenitsa kasabasını gösterdi ve hızla ele geçirdiler. Fakat aradan kısa bir zaman geçtikten sonra Boşnaklar kasabalarını Sırplardan geri almayı başardılar.

Srebrenitsa ve Zepa özellikle Müslümanların yaşadığı iki bölge olarak bilinmektedir. Sırpların göz koyduğu, almak için sonsuz mücadele ettiği ve hiçbir insanın gözyaşına bakmadan katlettiği bölgelerin başında geliyor. Boşnakların kasabalarını geri alması Sırpları vazgeçirmemiş, bu iki bölgeye olan zaaflarını daha da artırmıştır. Sırplar bu iki bölgeyi almak için tekrar 1993 senesinde bir saldırıya geçmişlerdir.

Boşnaklar bir süre Sırplara karşı direndikleri halde maruz kaldıkları açlık, susuzluk ve savaş esnasında aldıkları yaraları sarmak için gerek duydukları tıbbi malzeme yokluğundan dolayı yaşadıkları yerleri terk ederek göç etmek zorunda kalmışlardır. Boşnakların göç ederek terk ettiği Srebrenitsa ve Zepa bölgeleri Sırplara bırakılmıştır. Bölgeden göç eden Boşnaklar uzun süre daha zaten ihtiyaç duydukları hayati tüketim maddesi olan su ve gıda yokluğu ile hayata tutunmaya çalışmışlardır. Savaşta aldıkları yaraları için tedavi edecek tıbbi malzemeye ise çok daha uzun süre ulaşamamışlardır.

Sırbistan'da Müslümanlar

Sözde Güvenli Bölge Srebrenitsa

1993 senesinde Birleşmiş Milletler Barış Gücü Sırbistan ve çevresini güvenli bölge ilan etmiş fakat her ne hikmetse Sırpların Müslümanlara karşı olan saldırıları, işkenceleri ve zulmü devam etmiştir. Sırbistan güvenli bölge ilan edilmesine rağmen 2 yıl boyunca İnsani Yardım konvoylarının bölgeye girişine izin verilmemiştir. Ayrıca yine Sırbistan’da Müslümanlar olarak ellerinden alınan bir diğer dezavantaj da sözde barışı desteklemek ve kuvvetlendirmek adına Müslümanların elindeki silahlar toplu olarak toplatılmış, Müslümanlar tamamen savunmasız hale gelmeleri sağlanmıştır. Gıda yardımını esirgeme ve silahsızlandırma çalışmaları ile Boşnaklar savaş öncesinde zaten tek tek ölüme terk edilmişlerdi. Sırbistan’da savaştan önce açlık baş düşman olmuştu.

Önce Silahları Toplandı Sonra Savaş Başladı

Ratko Mladic 1995 senesi Temmuz ayında emrindeki Sırplara Sırbistan’ı almalarını emretti. Ve askerleri Dünya Barış gücünün korumuş olduğu Sırbistan’a saldırı başlattı. Saldırıya başlama noktası olarak Sırbistan’ı korumak için çevreleyen Hollanda askerlerini hedef aldı. 30 Hollanda askerini rehin alan Sırp orduları hızlı bir şekilde Sırbistan’ın iç kesimlerine doğru ilerliyorlardı. Bunun üzerine Müslüman Boşnaklar barış adına alınan silahlarının geri verilmesi için Hollanda komutanı Tom Karremans’a  başvurmuş fakat başvuruları anlamsız bir şekilde reddedilmiştir ve Sırbistan’da Müslümanlar zulmü bu şekilde başlamıştır.

Sırbistan'da Müslümanlar

Hollandalı Komutanın İhaneti

Sırpların Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge olarak ilan edilen Sırbistan’a saldırıp esir almış olduğu 30 Hollanda askerinin nasıl bırakıldığı ise daha sonra izlenmiş olan bir video ile ortaya çıkması hain Hollandalı komutan Tom Karremans için ihanetin belgesi olmuştur. Tom Karremans’ ın kendilerini koruması için sığınan 25 bin Boşnak vatandaşı esir 30 Hollanda askeri ile değiştirdiği video kasetle ispatlanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir