Sultan Selahaddin Abdulaziz Camii
İslam dünyası için camilerin önemini çok büyüktür. Yüzyıllardır birçok büyük ve görkemli camii yapılmıştır. Bu camilerden bir tanesi de Sultan Selahaddin Abdulaziz Camii’dir.
Sultan Selahaddin Abdulaziz Kimdir?
8 Mart 1926 günü doğan Sultan Selahaddin Abdulaziz gözlerini Klang Malaya’ da dünyaya açmıştır. İleri yaşlarında Malezya’nın 11. Şahı olan Selahaddin Abdulaziz Londra Üniversitesinde eğitimini aldı. Anayasal monarşi düzende başa gelen Şah Selahaddin Abdulaziz başbakan ile yaşadığı sorunlar ile gündeme gelse de halkının sevdiği kişiler arasındaydı. 2001 yılında Kuala Lampur şehrinde hayata gözlerini yuman Sultan Selahaddin Abdulaziz, yaşamında yine Kuala Lampur şehrinde bir cami yaptırılmasını istemiştir. Camii tamamlandığında adı Sultan Selahaddin Abdulaziz Camii olarak misafirlerine açıldı.
Sultan Selahaddin Abdulaziz Camii Ne Zaman Yapıldı?
14 Şubat 1974’te Şah Alam, Selangor eyaletinin yeni başkenti olarak ilan edildi. 1 Ekim 1983’te inşaat çalışmaları başlatıldı. Caminin inşaatı 15 Ağustos 1987 tamamlanarak ibadete açıldı. 11 Mart 1988 Sultanahmet Camii’nin açılış töreni, Sultan Salehaddin Abdülaziz Şah tarafından görkemli bir şekilde yapıldı. Ağustos 1993’te Sultan Selahaddin Abdulaziz Camii, II. Hasan Camii tarafından geçilmeden önce dünyanın en yüksek minaresine sahip olarak Guinness Rekorları’nda 1. sıranın sahibiydi.
Sultan Selahaddin Abdulaziz Camii’nin Özellikleri Nedir?
Sultan Salehaddin Abdülaziz Şah Camii’nin mimari tasarımı Malay ve Modernist tarzın birleşimi ile oluşturulmuştur. Sultan Salehaddin Abdülaziz Şah Cami, herhangi bir zamanda 24.000 ibadetçiyi birlikte ağırlayabilecek kadar büyük bir kapasiteye sahip olup, açık bir günde Kuala Lumpur’daki bazı gözlem noktalarından görülebilecek ihtişamlı büyüklüktedir. Caminin ana kubbesi, yer seviyesinden 51,2 metre çapında ve 106,7 metre yüksekliğindedir. Sultan Salehaddin Abdülaziz Şah Caminin ana yapım maddesi alüminyum olarak planlanmış ve yapımı bu şekilde sürdürülmüştür. Minareler, dört köşesine birer tane gelecek şekilde yerleştirilmiştir ve yükseklikleri 142,3 metredir.
Sultan Salehaddin Abdülaziz Şah Camii’nin Dekorasyonu Nasıl?
Malay ve İslam mimarisinin unsurları Sultan Salehaddin Abdülaziz Şah Camii’sinin yüzeylerine beraber dâhil edilmiş olup kubbenin iç kıvrımında ve duvar kısımlarında ince dekoratif Arapça hat sanatları görülebilir. Hat sanatı, Mısırlı hattat Shiekh Abdel Moneim Mohamed Ali El Sharkawi tarafından bu camiye özel olarak hassas bir şekilde işlenmiştir. Sultan Salehaddin Abdülaziz Şah Caminii’nin kapılarında, pencerelerinde ve duvarlarında karmaşık tasarımlı alüminyum ızgaralar ile donatılmıştır. Koridora girebilecek ışık miktarını azaltmak için pencereler mavi vitrayla işlenmiştir. Ortaya çıkan filtreli aydınlatma, iç mekanlara huzur ve dinginlik duygusu uyandıran mavimsi bir ambiyans sağlar. Yüksek tavan ile çaprazlama desenine sahip üçgen kırmızı balau ve ramin kereste panellerine sahiptir.
Sultan Selahaddin Abdulaziz Camii İçinde Neler Var?
Kubbe alüminyumdan yapılmış olup ve dış yüzey, Kuran ayetlerinin rozetleriyle süslenmiş camsı, üçgen çelik panellerle kaplanmıştır. Ana ibadet salonu iki katın üzerinde olup, yerleri tamamen halı kaplıdır ve klimalıdır. Bu özellikleri ile Sultan Salehaddin Abdülaziz Şah Camii dünyanın bu türdeki en büyük alanlarından biridir. İbadet salonunun üst katı kadın ibadetçilerin kullanımı için ayrılmış olup alt kat ise erkek ibadetçiler içindir. Birinci ve ikinci katta ibadet alanı, zemin katta ise idari ofis, konferans odaları, kütüphane, resepsiyon ve konferans salonları yer almaktadır.
Sultan Selahaddin Abdulaziz Camii, Kuran’daki Cennet Bahçesi’nden esinlenen peyzajlı bir park olan İslam Sanatları Bahçesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Bu güzide bahçe 14 hektarlık manevi kutsal alanlara, hat sanatı işlemelerine, heykellere, nadide resimler ve mimari gibi çeşitli zengin İslami sanatlar dizisini sergileyen dokuz galeriye sahip olarak bir Camiden çok daha fazlası olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu büyük ve güzel alanlar zaman zaman geleneksel İslami etkinlikler için kullanılmaktadır. Burada zamanın nasıl geçtiğini anlamak gerçekten çok zordur.