Yemen’de Neler Oluyor?
Yemen resmi adı ile Yemen Cumhuriyeti’dir. Başkenti San’a’dır. Resmi dili Arapça’dır. Cumhurbaşkanlığını Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, başbakanlığını Muin Abdulmelik Said yapmaktadır. Nüfusu 26.052’dir. Para birimi Yemen Riyali’dir. Petrol, balık, kaya tuzu, mermer, kömür, altın, kurşun, nikel, bakır başlıca doğal kaynaklarıdır. Bölgede çöl iklimi etkilidir. İdari olarak 21 vilayetten oluşmaktadır. Ancak 2013 yılında Hadramut iline bağlı olan Sokotra adası bu tarihten sonra Sokotra Valiliği olarak 22. vilayet olmuştur. Doğu’ya doğru dönüldüğünde Kâbe’nin güneyinde kaldığından coğrafyacılar tarafından Arabia Felix(mutlu Arabistan) adı ile anılır. Yemen son günlerde oldukça fazla gündeme gelmektedir. Gündeme gelme sebebi ise bölgede yaşanan olaylar. Bölge halkı Birleşik Arap Emirlikleri’ne(BAE) bağlı güçler ile çatışmaktadır. Yemen’de neler oluyor sorusu gündemi meşgul eden sorulardandır.
Yemen’de Neyin Savaşı Veriliyor?
Yemen Arapların en fakir ülkesidir. Ülkede 2011 Ocak ayında ülke yönetimine karşı ekmek ve özgürlük talepleri ile ayaklanma başladı. Protestoların başlaması ile birlikte 2000 kilometre ortak sınıra sahip Suudi Arabistan sistemi ayakta tutmak için tabi ki büyük çaba sarf etmeye başladı. Yalnız ayaklanmalar bir türlü durmak bilmedi. Tepkiler büyüdükçe Ali Abdullah Salih iktidarı yönetimi elinden bıraktı. Halkın ayaklanmaları ve protestoları asker gönderilerek durdurulmaya çalışıldı.
Çatışmanın Seyri Nasıl İlerledi?
Yemende neler oluyor sorusu birçok kişi tarafından sorulmaya devam ediyor. Yemen’de bu protestolar olurken üç tane ana güç iktidar savaşına girdi. Suudi Arabistan’ın körfez ülkelerinin de baskısı ile iktidara Abdurrabu Mansur Hadi getirildi. İktidar kesinleşir kesimleşmez uzlaşma için toplantılar yapılmaya başlandı. Ancak uzlaşmak bir yana bu sefer de iktidar için çatışmalar olmaya başladı. Ülke yönetimi işin içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı. İktidardan indirilen Salih’in tarafları, İran ile irtibat içinde olan Husiler ve BM ve körfez ülkeleri tarafında iktidara getirilmek istenen hükümet çatışmaktaydı. Şu an iktidarda olan Hadi, kuzeydeki güvenlik boşluğundan faydalanarak hem askeri güçleri hem de kontrol alanlarını bölgede arttırdı. Ancak olayın sonrasında 2014 yılı sonlarına doğru başkent Sana’yı Husiler ele geçirdi.
Hükümetin İndirilmesi
Hükümet bir türlü uzlaşmaya varamıyordu. Halid Mahfuz Bahhah başkanlığında yönetilen hükümet Ensarullah Hareketinin yönetime karıştığı ve anlaşmalara uyulmadığı gerekçesi ile istifa etti. Hükümetin istifasından sonra Cumhurbaşkanı Hadi’de istifa etti. Ülke yönetimi içinden çıkılmayacak bir hal almaya başladı.
Hükümette Yeni Uzlaşmalar
Eski Cumhurbaşkanı Hadi ile İran’ın müttefiki Husiler arasında çatışma devam ediyordu. Lakin sonrasında yeni bir bölünme ortaya çıktığından çatışma artmıştı. Güneyin ayrılmasını isteyen Birleşik Arap Emirlikleri ile Hadi güçleri arasında çatışma devam ediyordu. Şuan iktidarda oluşan boşlukta çatışmaya neden olmaya başladı. Yemende neler oluyor sorusuna bir de Yemen’in geleceğine dair endişeler dâhil ediliyor.
Yemen’in Geleceği Ne Olacak?
Son günlerde Hadi güçleri ile Yemen’in Güneyinde yeni bir savaş cephesi açıldı. Başkan Hadi hükümetin başına geldiğinden bu yana olaylar durmuyor aksine yeni çatışmalar meydana geliyordu. Suudi Arabistan, Husiler ile bir toplantı yapmak istediğini duyurdu. Güneyin ayrılmasını isteyen yancılar 10 Ağustos’ta askeri kampları ve diğer liman kentlerini ele geçirdi. Savaş sürerken ve uzlaşma istendiği halde bölünmeler artarken bu olayların daha da alevleneceği aşikâr. Son 8 yıldır ülke içinde süren savaşta onlarda insan hayatını kaybetti. Ekonominin çökme noktasına gelmesi de Yemen’i kıtlık noktasına getirdi. Yemen için verilebilecek en iyi karar şu an gelecekteki devlet yönetimin nasıl şekillenmesi gerektiği ve ülkede açlık, sefalet noktasına gelen insanların durumu göz önüne alınarak savaş halinin bir an önce bitirilmesi. Bu adım Yemen’in geleceği için atılabilecek en önemli adım olacaktır.