Yusuf Kaplan Kimdir?
Yusuf kaplan kimdir sorusu insanlar tarafından çokça merak edilmektedir, 1964’de Şarkışla’da dünyaya gözlerini açan Yusuf Kaplan Kayseri’de eğitim aldı. Yusuf Kaplan, medeniyet tasavvuru üzerine yapmış olduğu açıklamaları ile tanınmaktadır. Bu konu üzerinde yazılar yazmış ve pek çok farklı platformda konuşmacı olmuştur.
Yusuf kaplan kimdir sorusu zaman zaman sorulmaktadır. Yusuf Kaplan Prof. Dr., çevirmen, iletişimci ve aynı zamanda da yazarlık yapmaktadır. Pek çok kitap çevirisi yapmış olan Yusuf Kaplan bazı zamanlarda televizyon programlarına da konuşmacı olarak davet edilmektedir.
Yusuf Kaplan Eğitimi
Yusuf Kaplan yüksek lisansını ve doktorasını yurt dışında yaptı. Yazmış olduğu köşe yazıların da ise genellikle medeniyet tasavvuru hakkında konuşmaktadır. Yusuf Kaplan kimdir? Yusuf Kaplan bazı zamanlar yaptığı çıkışlar sebebi ile gündem olmaktadır. Bu çıkışlar bazı kesimler tarafından eleştirilmesine de neden olur.
Yusuf Kaplan Hakkında Bilgiler
Yusuf Kaplan 1964 yılında Sivas’ın Şarkışla’sında gözlerini dünyaya açtı. Liseye kadar olan eğitimini ise Kayseri’de okumuştur. Üniversitede Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü Sinema TV ana dalında okumuş ve buradan 1986 yılında mezun olmuştur.
Yurtdışı Eğitimleri
1989 yılına gelindiğinde İngiltere’de yüksek lisans ve doktora yapmak adına MEB’den burs kazanmıştır. 1991 yılında İngiltere’nin East Anglia Üniversitesinde Öykü anlatma ve Mit Üretme Aracı Olarak Televizyon isimli tezi ile yüksek lisansını tamamlamıştır. Sonrasında ise Middlesex Üniversitesinde Türk sineması ve modernleşmesi üzerine yazdığı tezi ile 1998 yılında doktorasını tamamlamıştır.
1992 yılında Londra Üniversitesinde Dr. Roy Armes danışmanlığında doktorasını yaptı. 25 Şubat 2006 yılına gelindiğinde Tv5 Genel Yayın Koordinatörlüğünü de yapmıştır. Sonrasında ise Tv Net kurucularından biri oldu. Kısa bir süre de Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi.
Yusuf Kaplan Eserleri
Yusuf Kaplan yazıları, eserleri ve röportajları 1987 yılından beri İlim ve Sanat, Dergâh, Yedi İklim, İzlenim, Kitap Dergisi, Kayıtlar, Kırklar Edebiyat Dergisi, Girişim, Yeni Türkiye İslam, Antrakt Sinema Dergi, Kadın ve Aile isimli dergilerde bunun dışında farklı günlük gazetelerde ve de yabancı dergilerde yayınlanmıştır.
Yusuf Kaplan, Baudrillard, Milan Kundera, Michel Foucault, Umberto Eco, John Berger isimli düşünürlerin ve de yazarların çevirilerini de yapmıştır.
Yusuf Kaplan Hayatı
Ülkemizin farklı yerlerinde ve uluslararası toplantılarda
- Türk Sinemasının Kuramı
- Türk Sinemasının Adı Yok: Ulusal Türk Sineması İçin Bazı Gözlemler
- Türk Modernleşmesi, Türk Dış Politikası ve Kıbrıs Sorunu İki Eksen
- Medyanın Doğası ve Dili: Teoriden Pratiğe
- Türk Medyasının Sorunları
İle alakalı olarak bildiriler hazırlamış ve konuşmalar da yapmıştır. Yusuf Kaplan 18 Haziran 2017 tarihinde yüz felci geçirmiş ve tedavi altına alınmıştır. Hastanede bir müddet tedavi gördükten sonra ise taburcu olmuştur.
Yusuf Kaplan Çalıştığı Dergiler
Yusuf Kaplan 3 yıl boyunca Umran Dergisinin yöneticiliğini yapmıştır. Şimdilerde ise Sabahattin Zaim Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bunun dışında Yeni Şafak Gazetesinde köşe yazarlığı da yapmaktadır. 25 Şubat 2006 yılına kadar TV5 kanalında genel yayın koordinatörlüğü de yapmıştır. Sonrasında TV Net kalanının kurucularından biri olmuştur.
Yeni Şafak Yazarı olan Yusuf Kaplan’ın babası Fevzettin Kaplan 82 yaşında tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmiştir. Fevzettin Kaplan Kayseri Asri Mezarlığında toprağa verilmiştir. Son dönemde, Erciyes Üniversitesi tıp Fakültesinde kalp yetmezliği nedeni ile tedavi altındaydı. Ancak tüm çabalara rağmen kurtarılamadı ve hayata gözlerini yumdu. Yusuf Kaplan Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Bunun yanında çevirmenlik ve konuşmacı olarak da görev yapmaktadır.