Ömer Muhtar Kimdir?
Libya’da İtalyanlara karşı duruşu sebebiyle Çöl Aslanı lakabı ile tanınan Ömer Muhtar 1862 yılında Libya’ya bağlı Defne’nin Batnan köyünde doğdu. 1922 yılında İtalya’da iktidarda olan faşist yönetimi Libya’yı sömürgeleştirmek için yeni politikalar geliştirmeye başlamıştı. İtalya’nın bu faşist yönetimine karşın direniş oluşturan bir örgütlenme kurdu. Direniş hareketini destekleyen örgüt 1931 yılına kadar pek çok başarıya imza atmıştır. Sonunda 1931 senesinde karşı karşıya gelen faşisti İtalyanlar ile direniş hareketinde yara alarak İtalyanlara esir düştü. İtalyanlar Ömer Muhtar’ın hayatına karşılık tüm direnişçilerden teslim olmalarını istediler. Bu isteklerine arzu ettikleri cevabı alamayan İtalyanlar Ömer Muhtar’ı kent meydanında idam ve recm ettiler.
Trablusgarp Savaşı
Mısır’ın İngilizler tarafında işgal edilmiş olmasına Osmanlı devletinin denizden yardım alamayacak oluşuna güvenerek 27 Eylül 1911’de Libya’ya bir kuşatma donanması çıkarmıştı. Libya’yı almanın kolay olacağını ve en fazla 15 gün süreceğini planlayan İtalya planlarını yaparken Ömer Muhtar kimdir unutmuş olmalılar. Ömer Muhtar Libya kuşatılacağı zaman direnişçilere şu öğütte bulunmuştur, ‘Şehit düşene kadar savaşacağız. Biz ölsek bile çocuklarımız, çocuklarımız ölse bile onların çocukları İtalya ile savaşmaya devam edecektir’. Çöl Aslanı’nın bu nasihati direnişçilerin kulaklarından bir an gitmemiş, İtalya Libya’ da umduğunu bulamamıştı.
Lider Ömer Muhtar
Direnişin liderliğini ele alan Ömer Muhtar emrindeki askerlere kimi zaman 50 kimi zaman 100 kişilik birlikler halinde İtalya üzerine baskı uyguluyordu. Direnişçiler İtalyan birliklerine ani baskınlar uygulayıp geri adım atıyorlardı. Ömer Muhtar emrindeki askerlerle 9 yıl boyunca İtalyan birliklerine karşı en az 50 büyük muharebe 200’den fazla küçük çatışma yaşamıştır.
İlme Çok Kıymet Veriyordu
Ömer Muhtar kimdir diye sorulacak olursa ilme canı kadar kıymet veren bir direnişçiydi denilebilir. Savaşın kızıştığı alanlarda cephede direnişçiler ile beraber iken suların durulduğu zamanlar da iç kesimlerdeki köylere giderek gençlere İslam’ı anlatıp emri bil maruf yapıyordu. Kur’an-ı Kerim dersleri verip ezberlerini dinliyordu.
Libya’da Yapılan Zulümler
- Yaşam alanları sahil kenarlarındaki şehirlerde oluşturuluyordu.
- İnsanlar toplama kamplarına sürdürülüyordu.
- Yollarda pek çok insan hayatını kaybedip, hayvanlar telef oluyordu. Sadece o yıllarda ölen insanların ve telef olan hayvanların sayısı dudak uçuklatan cinstendi.
- İlimden uzaklaştırmak için tekkeler kapatılmıştı
- Şeyhler yurtdışına gönderilip mal varlıklarına el konuluyordu.
- Halka erzak sıkıntısı yaşatılıyordu.
- Su kaynakları kurutuluyordu.
Sadece 1923-1929 yılları arasında şehit edilen insan sayısı 4 bin 329 iken telef edilen büyük ve küçükbaş besi hayvanı sayısı ise 142 bin 765 idi. Üstelik bu veriler İtalya tarafından açıklanan verilerdi. Bu veriler Libya hükümeti tarafından açıklanacak olsa sayılar nasıl olurdu, merak ediliyor.
Koskoca bir ülke abluka altına alınıp teslim olmak zorunda bırakılıyordu. Yine de direnişten vazgeçmeyen Ömer Muhtar ve yandaşları canla başla mücadele etmeye devam ediyorlardı.
Ömer Muhtar Esir Düşüyor
Ömer Muhtar 11 Eylül 1931 tarihinde arkadaşları ile sahabelerden Sidi Rafi Hazretlerini ziyaret etmek için yola çıkmışlardı. Kabir İtalya’nın gasp etmiş olduğu topraklardaydı. İstihbarat ile bu haberi alan İtalya birlikleri Ömer Muhtar ve arkadaşlarını esir olarak yakalamışlardı.
Şahadet Şerbetini İçiyor
Uydurmadan bir mahkeme kuran İtalyan hükümeti Ömer Muhtar’ın idam edilmesine karar vermişti. 20 yılı aşkın bir süredir beraber direnişte bulunduğu Libya halkının gözleri önünde sakin ve huzurla idam edileceği yere çıkmıştı. Ömer Muhtar son nefesini vereceği zamanlarda Fecir suresinin son ayetlerini dilinden düşürmüyordu. O ayetler; ‘Ey Huzura Ermiş Nefis! Razı edici ve razı olmuş şekilde Rabbine koş!’